Materiaali

24.2.2011

RealXtendin päivä
1. Esitys, Mikko Liukkonen
2. Esitys, Tommi Hollström, Pasi Mattila
3. Esitys, Ville Wittenberg
4. Esitys, Georges Segura, Sandbox ja Vireaali

3.2.2011

Video Tutorials

Saat tästä parhaat video-ohjeet Second Life sta

(kirjaudu avataresi tunnuksilla)

Second Life Viewer 2:n ohjeet 

Täältä Second Life viewer 2:n suomeksi sl_perustaidot_viewer2_avo

(päivitetty 28.5.2010)

Täältä Second Life viewer 2:n englanniksi IntroSLViewer2

(päivitetty 14.1.2011)

huom. nykyään avataren nimi on käyttäjänimi, joka pitää valita kun avataan Second Lifen tili. Saa valita Display Namen kun kirjaudutaan maailmaan.

Oman paidan luonti

Vaatteiden tekoa varten tarvitset sapluunat sekä erillisen kuvankäsittelyohjelman. Valmis paitatekstuuri ladataan Second Life Inventoryyn, josta tehdään avatarelle paita elementti.

Katso ohjeet paitatekstuurin tekoon täältä

Lataa lopullinen paita targa tiedostona tästä

Second Life

Avaa Second Life ohjelma ja avaa Inventory (Ctrl + I). Klikkaa Inventoryn alapalkissa olevaa plussaa. Valitse “Upload – Image (L$10)”. Kuvien lataus maksaa aina 10 Linden dollaria.

Etsi ja valitse targa tiedosto ja muokkaa kuvan tietoja halutessa. Ennen kun klikkaat “Upload” painiketta ja lataat kuvan, esikatsele se mallinuken päällä.  Valitse “Preview image as” alasvetovalikosta “Male tai Female Upper body” Riippuen tuleeko paita nais vai miespuoliselle avatarelle.

Katso, että kaikki graafiset elementit ovat oikeilla paikoilla. Esikatselutilassa paita ei näytä lopullista tulosta. Lataa kuva, jos kaikki osat ovat paikallaan tai sitten mene takaisin kuvankäsittelyohjelmaan ja muokkaa sapluunaa ja siihen lisättyjä elementtejä.

Klikkaa hiiren oikealla avatartasi ja valitse “Edit My Outfit”.

Avataresi ottaa X muokkausasennon ja oikeaan sivuun avautuu “My appearance” valikko. Poista ulkoasustasi paita, jos sinulla sellainen on päällä. Paidan tunnistat pienestä paita ikonista. Voit poistaa paidan, kun menet hiiren kanssa paidan päälle ja klikkaamalla x painiketta, mikä ilmestyy paita ikonin vasemmalle puolelle.

Huom. Paitaa ei poisteta Inventorysta vaan päällä olevasta ulkoasustasi.

Klikkaa alhaalla valikossa olevaa ratas painiketta ja valitse “New Clothes – New Shirt”. Nimeä paita, jotta löydät sen tulevaisuudessa helpommin Inventorysta. Klikkaa “Texture” esikatselukuvaketta ylhäällä valikossa ja etsi ladattu targa tekstuurikuva ja klikkaa Ok.

Pystyt muokkaamaan paidan ulkonäköä liikuttamalla eri asetusten vierintäpalkkeja. Voit myös sekoittaa värejä paitaan klikkaamalla “Color/Tint” esikatselupainiketta ylhäällä valikossa. Paina ylhäällä valikossa olevaa “Save” painiketta kun olet valmis.

Paina vielä alhaalla olevaa “Save” painiketta, jos haluat tallentaa paidan nykyiseen ulkoasuun tai valitse “Save as”, jos haluat tehdä uuden ulkoasun.  Nyt sinulla pitäisi olla uusi paita päällä.

Löydät paidan Inventorysta, jos haluat esimerkiksi jakaa sen kaverisi kanssa. Mene Inventoryyn ja aukaise “My Inventory” kansio ja sieltä “Clothing” kansio. Paita pitäisi löytyä “Clothing” kansiossa olevien kansioiden jälkeen ensimmäisenä.

Voit jakaa paidan klikkaamalla sen nimeä hiiren oikealla ja valitsemalla “Share”. Paidan jonka haluat jakaa ei saa olla päälläsi joten joudut ottamaan paidan pois väliaikaisesti, jos pidät sitä silloin päälläsi. Klikkaa paitaa hiiren oikealla ja valitse “Take Off”. Nyt voit jakaa sen muille. Saat paidan takaisin klikkaamalla paidan nimeä hiiren oikealla ja valitsemalla “Wear”.

Pystyt tekemään itsellesi uudet housut samoilla ohjeilla. Lataa  “All_Fashion_Design_Templates” kansiosta sapluuna nimeltään:

Lower_body_template_Ver_1_1.psd

ja seuraa samoja ohjeita kun paidan teossa.

Paita ei näy tai näkyy osittain.

Mene takaisin muokkamaan paitaa klikkaamalla avartasi hiiren oikealla ja valitsemalla “Edit My Outfit”, jos paitaa ei näy tai se näkyy osittain. Yritä tässä tapauksessa seuraavia:

1.Säädä paidan asetuksia säätämällä vierityspalkkeja.

2. Poista kaikki paita tai takki ikonilla varustetut elementit listalta. Tee paita uudestaan tai klikkaa “Add More” painiketta ja etsi listasta tekemäsi paita.

Oma kauppa ja tavaroiden myynti

Tällä hetkellä omien tavaroiden myynti Market Place nettikaupassa vaatii ns. Taikalaatikon (Magic box) hankkimisen  Market place kaupasta. Laatikko on ilmainen ja se toimitetaan omalle avatarelle second life:iin, kun sen ostaa kaupasta. Laatikko otetaan inventorysta ja tuodaan alueelle jossa avatarella on lupa rakentaa. Laatikkoon raahataan valmiita elementtejä Inventorysta, joita halutaan myydä. Tulevaisuudessa tätä tapaa ei käytetä, mutta tällä hetkellä se ainoa tapa jolla saadaan tavaroita myyntiin Market Place nettikauppaan.

HUOM. Jokaisesta myytävästä tuotteesta Market Place kaupassa Linden Lab ottaa komissiomaksun 5%. Katso ohjeet täältä:  https://marketplace.secondlife.com/listing_guidelines#fees-and-commissions

Secondlife.com

Mene osoitteeseen https://marketplace.secondlife.com/ ja kirjaudu sisään omalla sl käyttäjänimellä ja tunnuksella. Kirjautumislinkki löytyy oikeasta yläreunasta. Pääset kirjautumisen jälkeen Market Place kaupan etusivulle.

Pystyt hakemaan kaupasta tuotteita ja ostamaan niitä. Tuotteet toimitetaan sinun avatarelle sl:iin ja saat ne heti käyttöön kun ostat ne. Myytävät tavarat ovat kategoroitu vasemmassa reunassa. Voit myös hakea tuotteita hakusanoilla hakukentän avulla.  Suurin osa tuotteista maksaa, mutta kaupasta löydät paljon tuotteita, jotka ovat ilmaisia (0L$).

Oikeassa yläkulmasta löytyy päämenu. Pystyt kirjautmaan ulos “Sign out” linkkiä klikkaamalla ja ostamaan linden dollareita klikkaamalla Buy L$ linkkiä. Näet yläkulmassa myös kuinka paljon rahaa sinulla on tällä hetkellä.

My Marketplace alasvetovalikon alta löytyy oman tilin tiedot (My account) suosikit (My favorites) sekä oman kaupan luonti (Create a Store).

Valitessasi oman kaupan luonnin joudut hyväksymään ensin käyttöehdot. Hyväksyttyäsi ehdot sinulla on valmiina ikioma kauppa.

Aluksi kannattta päivittää kaupan tiedot. Löydät ne täältä: “Store setup – Edit store information”. Klikkaamalla “View my store” linkkiä pääset kauppasi etusivulle.

Muut pystyvät tutkailemaan ja etsimään sinulla myynnissä olevia tavaroita täällä.

Magic box

Tarvitsemme Magic box:in Market Place kaupasta, jotta saisimme tuotteita myyntiin kauppaan. Kirjoita hakukenttään Magic box ja paina Enter näppäintä.

Ensimmäisten hakutulosten joukosta löydät Magic box laatikon. Klikkaa kuvaa ja pääset tuotteen kuvaukseen.

Klikkaa “Buy Now” painiketta ja sen jälkeen “continue” ja lopuksi “Place Order” painiketta. Lopuksi saat viestin ostoksesi toimituksesta. 

Second Life

Käynnistä Second Life -ohjelma ja kirjaudu sisään, jos et ole vielä tehnyt niin. Sinulle tulee oikeaan alakulmaan ilmoitus tuotteen saapumisesta. Valitse “Keep”.

Avaa Inventory (Ctrl + I) ja klikkaa “Recent” välilehteä. “Objects” kansiosta tulisi nyt löytyä Xstreet SL Magic Box.

Sinun tulee olla alueella, johon sinulla on lupa rakentaa tai sitten yleisellä ns. “sand box” alueelle. Magic box tulisi jättää sellaiselle alueelle mihin sen voi jättää pitemmäksi aikaa. Tuotteita ei voida toimittaa asiakkaille, jos se poistetaan tai otetaan pois alueelta.

Klikkaa ja raahaa magic box Inventorysta maahan. 

Laatikko vaihtaa käynnityessä väriä keltaiseksi muutamaksi sekunniksi, mutta palautuu normaali tilaan hetken kuluttua.

Seuraavaksi siirrämme Inventorysta tuotteen Magic box laatikon sisään. Tässä esimerkissä tuotteena käytämme viime tutoriaalissa tehtyä paitaa. Avaa Inventory ja etsi tuote, jonka haluat laittaa myyntiin. Katsotaan tuotteen profiiliasetuksista muokkaus ja kopiointioikeudet ennen kun tuote siirretään magic box:iin. Klikkaa tuotteen nimeä Inventoryssa hiiren oikealla ja valitse “Properties”.

Kannattaa aina katsoa tuotteen profiiliasetukset läpi ennen kun laittaa tuotetta myyntiin Second Life maailmassa tai Market Place kaupassa.

Profiiliasetuksista löytyy seuraavan omistajan “Next owner” asetukset. Nämä asetukset tulevat pätemään tuotteeseen, kun asiakas ostaa sen sinun kaupastasi.

Copy: Ostaja voi kopioida tuotetta rajattomasti. Modify: Ostaja voi muokata tuotetta miten haluaa. Transfer: Ostaja voi antaa tuotteesi eteenpäin muille avatarille.

Kannattaa aina miettiä minkälaiset oikeudet annat seuraavalle omistajalle. Paina vihreätä nuoli painiketta ylhäällä nimen vieressä, kun olet valmis.

Seuraavaksi siirretään tuote Magic box:iin. Paina CTRL painike pohjaan. Klikkaa ja raahaa tuote Inventorysta Magic boxin päälle . 

Magic box muuttuu väliaikaisesti siniseksi.

Tämä tarkoittaa, että uusi tuotetta ollaan viemässä kauppaan. Saat tästä myös ilmoituksen vasempaan alanurkkaan

Tuote on ladattu kauppaan, kun magic box menee normaalitilaan. Magic boxiin voit laittaa eri tyyppistä sisältöä sekä enemmän kuin yksi tuote ja sinulla voi olla myös Magic box:ja useammassa paikassa.

Tulevaisuudessa Magic box:ia ei tarvita, vaan se luultavasti korvataan erikoiskansiolla Inventoryssa, johon voi lisätä myytävät tuotteet.

SL Market Place

Mene ja kirjaudu Market Place sivustolle: https://marketplace.secondlife.com. Valitse ylhäältä alasvetovalikosta “Merchant home”

Klikkaa  Inventory välilehteä. Tänne listataan sinun tuotteesi, jotka löytyvät Magic box:ien sisältä.

Ennen kun tuotteet listataan sivulle, täytyy Magic box:it synkronoida sivuston kanssa. Tämä tapahtuu klikkamalla oikealla olevas synkronointi painiketta.

Sinulle tulee ilmoitus synkronoinnista:

Päivitä selain, jonka jälkeen sinun tuotteet tulisi olla listattuna sivulle. Odota hetki, jos tuotteita ei heti ilmesty ja päivitä selain uudestaan.

Tuotteen myynti

Tuoteet eivät ole vielä myytävinä vaan ne täytyy ensin valmistella ennen kauppaan laittoa. Klikkaa tuotteen rivillä oikealla olevaa Create linkkiä.

Pääset sivulle, johon täytetään kyseisen tuotteen tuotetiedot.

Täytä tiedot huolellesesti. Punaisella tähdellä merkatut kohdat ovat pakollisia.

Version: Voit merkitä tuotteen nykyisen versionumeron, jos olet tehnyt päivityksiä siihen. Ei pakollinen

Item Status: Tuotteen tila. Valitse “Active”, jos haluat laittaa tuotteen kauppaan myyntiin. Voit ottaa sen pois myynnistä myöhemmin, kun muokkaat tuotteentietoja ja valitset “Inactive”. Pakollinen

Mature?: Onko tuote tarkoitettu täysi-ikäisille? Pakollinen

Permissions: Voit antaa tuotteen ostajalle oikeuksia seuraavasti. Copy: Ostaja voi kopioida tuotetta rajattomasti. Modify: Ostaja voi muokata tuotetta miten haluaa. Transfer: Ostaja voi antaa tuotteesi eteenpäin muille avatarille. See Description: Tuote voi olla muokattavissa, mutta sen sisällä voi olla skripti, jota ei voi muokata. Silloin kannattaa ilmoittaa asiakkaille asiasta “Extended description” kohdassa.

HUOM. Nämä asetukset eivät vaihda tuotteen alkuperäisiä asetuksia mitkä asetettiin tuotteeseen ennen kun se siirrettiin Magic box:iin. Näillä kerrotaan asiakkaalle minkälaiset oikeudet hänellä on tuotteeseen.

Seuraavat 5 tuotetietoa voidaan antaa 5 eri kielellä:  englanti, japani, saksa, ranska ja portugalia.

SL object name: SL tuotteen nimi.

Tehdessäsi muutoksia tuotteeseen lataa päivitetty tuote Market Place:iin ja voit lisätä “Edit associated object” painikkeen avulla tuotteeseen päivitetyn version. Ei pakollinen

item title: Nimi, jota käytetään tuotteesta kaupassa pakollinen

Product features: Voit listata max 5 ominaisuutta tuotteelle. Ei pakollinen

Images: Voit ottaa kuvan tuotteestasi ja ladata sen tuotekuvaksi. min 522 x 512 pikseliä ja eri kuvamuodot ovat: PNG, JPEG, GIF or TGA.

Animated GIF: Voit ladata tuotteesta animaatio gif kuvan, jossa tuote on käytössä.  ei pakollinen

Downloadable PDF: Voit ladata tuottelle esim. ohjeet kuinka sitä käytetään pdf muodossa.  ei pakollinen

Related Items: Voit kertoa asiakkaille muista samanlaisista tuotteista, jotka löytyvät tämän tuotteen tuotetiedoista. ei pakollinen

Demo Item: Voit lisätä Market Place kauppaan demo version tuotteestasi. Tuotteen demo versiossa ei ole kaikkia samoja ominaisuuksia kuin alkuperäisessä versiossa. Lataa demo versio Market Place:iin. Sinun ei tarvitse täyttää demo versiolle näitä tuotetietoja. Riittää kun klikkaa demo items painiketta ja valitset demo version listalta. ei pakollinen

Listing Enhancements: Voit mainostaa tuotettasi esim. Market Place etusivulla, mutta se maksaa sinulle tietyn määrän. Katso hinnoittelut täältä.  http://wiki.secondlife.com/wiki/Marketplace/Listing_enhancements ei pakollinen

Revenue Distributions: Voi antaa osuuden tuotteen tuloista toisille avatarille, jos he esim. ovat olleet mukana työstämässä tuotettasi. HUOM. Näiden avatarien täytyy hyväksyä samat käyttöoikeudet kuin sinäkin luodessasi oman kaupan. ei pakollinen

Klikkaa Update painiketta, kun olet valmis.

My Store

Valitse Store Setup sieltä “View My Store”, jonka jälkeen eteesi aukeaa sinun kauppasi etusivu.

Asiakkaat näkevät täällä sinun tuotteet ja pystyvät hakemaan tuotteita hinnoittain, kategorioittain,  primitiivi määrien mukaan sekä kopio, muokkaus ja siirto-oikeuksittain.

Käyttäessäsi kuvia tuotteesta asiakkaat näkevät tuotekuvat jo etusivulla. Klikatessa tuotekuvaa päästään itse tuotteen tuotekuvaukseen.

Antamasi tuotetiedot näkyvävät seuraavasti:

  1. Tuotteen nimi
  2. Tuotteen versio
  3. Tuotteen pääkuva
  4. Tuotteen lisäkuvat
  5. Tuotteen hinta
  6. Tuotteen tekijä
  7. Tuotteen mahdolliset kopiointi, muokkaus ja siirto-oikeudet.
  8. Tuotteen kuvaustiedot
  9. Tuotteen ominaisuudet
  10. Asiakkaiden kommentit tuotteesta

Pääset muokkaamaan tuotteen tietoja nopeasti klikkaamalla “Revise your item” linkkiä oikealla ylhäällä.

Tuotteen poisto myynnistä

Valitse ylhäältä alasvetovalikosta Merchant home

Klikkaa Inventory välilehteä. Tuoterivillä oikealla löytyy linkki “Unlist”. Klikkaamalla linkkiä tuote otetaan pois myynnistä.

Takaisin sen saa, kun painaa List linkkiä. “Edit” linkkiä klikkaamalla pääset muokkaamaan tuotteen tietoja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s